Indiáról bővebben

Tények Indiáról

·  

Gyerekmunkások száma Indiában a becslések szerint 50 – 80 millió között mozog.

·  

Indiában a gyerekek 10%-a meghal 5 éves kora előtt.

·  

Minden második 5 év alatti indiai gyerek közepesen vagy súlyosan alultáplát.

·  

Csak a gyerek harmadának van hozzáférése megfelelő egészségügyi alapszükségletekhez, mint pl. tiszta víz.

·  

Az indiai lányok 60%-a nem kezdheti el már a hatodik osztályt sem az iskolában.

·  

A világ legszegényebb embereinek harmada indiai.

·  

Becslések szerint legalább száz millió ember él az utcán vagy a nyomornegyedekben (de 300 milliós becslés is van). A nyomornegyedekben hihetetlen körülmények vannak, sokszor akár 1-2 órát is kell gyalogolni a vízért, amiért általában még fizetniük is kell.

 

 

Az oktatási rendszer Indiában:

·  

Indiában nincs ingyenes oktatás, még a nagyon gyenge színvonalú városi iskoláknál (municipal school) is meg kell venni a könyveket, egyenruhát, illetve a távolság miatt gyakran utazási költség is felmerül. Az szintén gyenge képzést adó állami iskoláknál (government school)  ezen felül már általában tandíj is van. Az elfogadható színvonalú képzést nyújtó olcsóbb magániskolák (private school) tandíja pedig már megfizethetetlen a szegények számára. – Pl. Varanasiban egy átlagos színvonalú magániskola összes éves költsége meghaladja a 10rúpiát, míg sok szegény család teljes bevétele nem haladja meg a havi 2000 rúpiát.

·  

Nincs elég iskola és tanár. A városi iskolákban gyakran az első 5 évfolyam 1 teremben van, 1 tanárral. Az is érdekes adat, hogy az indiai állam többet költ a „secondary school”-okra (6. osztálytól kezdődően), mint a „primary school”-okra (1.-5. osztály), ezért sincs a legtöbb helyen megfelelő színvonalú olcsó alapképzés...azaz a szegényeknek esélyük sincs a használható tudás megszerzésére vagy a továbbtanulásra.

·  

A fentiek miatt a szülök gyakran érzik úgy, hogy az oktatás színvonala olyan alacsony, hogy semmi haszna, nem segít abban, hogy több pénzt keressen majd vele a gyerek.

·  

Az iskolázatlan szülők ráadásul gyakran nem érzik a jelentőségét a tanulásnak, úgy gondolják, hogy a gyerek a munka során majd megtanulja, amire szüksége van.

 

 

A gyerekmunka elsődleges kiváltó tényezői az UNICEF szerint:

·  

Szegénység: a legtöbb gyerekmunkásnak azért kell dolgoznia, mert a szüleik vagy nevelőik nem keresnek elég pénzt a létfenntartáshoz.

·  

Gazdasági sokk: hirtelen beálló pénzügyi probléma, pl. a családfenntartó korai halála vagy egy családtag betegsége, amely a kieső kereseten túl még az egészségügyi ellátás költségeit is jelenti. Az AIDS terjedésével ez mind gyakrabban előforduló probléma, de az AIDS-en kívül is számtalan betegség terjed a szegények között. A gazdasági sokk esetén a családok gyakran vesznek fel kölcsönt. A gyerekek gyakran azért dolgoznak, hogy abból fizetni lehessen a kölcsön részleteit vagy néha csak a kamatait. Gyakran a kölcsönadónál dolgoznak, kvázi rabszolgaként.

·  

Oktatás hiánya: Azok a gyerekek, akik nem tudnak iskolába járni nagyon gakran vállnak gyerekmunkásokká. Statisztikai adatok azt is bizonyítják, hogy iskolát végzett szülők gyerekei – még ha ugyan olyan szegénységben is élnek – ritkábban lesznek gyerekmunkások.

 

 

A gyerekmunka jellemzői:

·  

Gyerekek is gyakran heti 7 nap, 8-12 órát, szabadság nélkül dolgoznak.

·  

Sokszor már 5 éves kortól elkezdenek dolgozni a gyerekek (szélsőséges esetben még korábban is).

·  

A dolgozó gyerekeknek nincs gyerekkoruk, nem marad idejük pihenni, játszani, tanulni.

 

 

 

 

A gyerekmunka által okozott károk és veszélyek:

·  

A könnyűiparban dolgozó gyerekeknek (textil, füstölő, gyufa, cigaretta, stb.) gyakran egy pozícióban kell ülniük órákon át, ami deformációkhoz vezet. A lányoknál gyakran gyerekszülési problémákat okoz a későbbiekben.

·  

Az indiai könnyűipari üzemekre és műhelyekre jellemző gyenge megvilágítás látásromláshoz vezet.

·  

A teherhordás, bányászat, építkezés, téglavetés és mezőgazdasági munkák gyakran járnak nagy súlyok cipelésével, gyakran a fejen hordva a súlyt és tűző napon végezve a munkát. Ez könnyen vezet krónikus fejfájáshoz és gerincferdüléshez, ami később akár bénaságot is okozhat.

·  

Az ipari munkák, a textilfestés, de még a mezőgazdasági munkák is gyakran járnak porral, illetve mérgező gázokkal, amelyek tüdőbetegséget okoznak.

·  

A gyerekeknek gyakran erősen mérgező anyagokkal kell dolgozniuk, ami súlyos betegségekhez vezethet.

·  

A gyerekmunkások gyakran nem kapnak enni, vagy csak nagyon keveset, ami alultápláltsághoz és növekedési rendellenességekhez vezet.

 

 

 

 

A lányok helyzete Indiában:

·  

Teljes kiszolgáltatottság előbb a saját családnak, később a férj családjának.

·  

Kisgyerek kortól kezdve házimunka, állatok ellátása, dolgozás a földeken vagy a könnyűiparban

·  

Sokan prostituáltak lesznek a megélhetésért, gyakori a gyerekprostitúció is.

·  

Nagyon korai házasság.

·  

A lányok élete gyakran még nehezebb, mint a fiúké.

·  

A lányok tanítatására még kevésbé akarnak a szülők pénzt áldozni.

 

 

Amennyiben további tényeket szeretnél megtudni, érdekelnek az indiai kulturális hagyományok és hétköznapi szokások, vagy kíváncsi vagy a mi saját személyes tapasztalatainkra, akkor látogasd meg az India, India blogot, amelyet Indiában dolgozó önkénteseink írnak.

 

Kezdőlap

Az Alapítványról

Hírek, események

Tevékenységeink

Indiáról bővebben

Képek

"Sosem tudhatod, milyen eredményei lesznek a cselekedeteidnek, de ha nem cselekszel, eredményük sem lesz."           

Kapcsolat:

ChanceIndia - Esély Indiának Alapítvány

1065 Budapest, Hajós utca 39. III. / 1

info@chanceindia.org